Exercițiile fizice fac vaccinurile anti-COVID-19 mai eficiente. Care este legătura dintre Covid-19 și practicarea sportului

Exercițiile fizice fac vaccinurile anti-COVID-19 mai eficiente. Care este legătura dintre Covid-19 și practicarea sportului
Publicat: 16/07/2021, 10:34

Potrivit unui studiu, practicarea sportului și exercițiile fizice nu numai că întăresc sistemul imunitar, ci și eficientizează vaccinurile.

Acest lucru este afirmat într-un articol publicat în revista științifică The Conversation și semnat de Sebastian Chastin, profesor de dinamică a comportamentului sănătății la Glasgow Caledonian University (Scoția), potrivit covidtestlondon.co.uk.

„Am găsit mai multe dovezi potrivit cărora activitatea fizică regulată întărește sistemul imunitar”, scrie Chastin. „În 35 de studii controlate randomizate independente, activitatea fizică regulată a condus la niveluri crescute ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor și a altor părți ale corpului nostru unde pot intra viruși și bacterii. Activitatea fizică regulată crește, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac și reglarea răspunsului acestuia ”.

Prin verificarea studiilor, cercetătorii au descoperit că vaccinurile par a fi mai eficiente dacă sunt administrate după un program de antrenament, chiar și unul moderat.

„O persoană activă – scrie Chastin – este cu 50% mai probabilă să aibă un număr mai mare de anticorpi după vaccin decât o persoană inactivă”.

Cum previne activitatea fizică bolile infecțioase

Potrivit oamenilor de știință, acestea sunt 3 mecanisme care fac din activitatea fizică o apărare suplimentară împotriva bolilor infecțioase. Este, de asemenea, un potențiator al vaccinului.

În primul rând, exercițiile fizice protejează împotriva factorilor de risc pentru infecții severe și fatale. „Persoanele active din punct de vedere fizic sunt mai puțin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii și cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 și alte boli infecțioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecțiuni „, spune lectorul Universității Caledoniană din Glasgow.

Activitatea fizică reduce de asemenea stresul și inflamația cronică, la rândul său reducând probabilitatea infecțiilor fatale. „Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 și pneumonie au fost rezultatul unui răspuns inflamator necontrolat”, explică Chastin.

În cele din urmă, sistemul nostru imunitar este mai puternic dacă suntem activi fizic.

Sport și exerciții fizice împotriva Covid

Analizând diferitele studii, cercetătorii scoțieni au putut, de asemenea, să pună în cifre sănătatea celor care practică activitatea fizică.

„Am găsit dovezi consistente și convingătoare în 6 studii care au implicat mai mult de jumătate de milion de participanți că respectarea liniilor directoare recomandate pentru activitatea fizică – 30 de minute de activitate, 5 zile pe săptămână – reduce riscul de îmbolnăvire și de moarte din cauza bolilor infecțioase cu 37%”. Pe scurt, menținerea în formă ar putea, de asemenea, să ne ajute puțin împotriva covid-19. „Din păcate, o scădere aparentă a nivelurilor de activitate fizică a fost observată la nivel global în ultimul an”, scrie Chastin. „Aceasta este o tendință periculoasă care ar putea face populația mai vulnerabilă la boli infecțioase și cronice pe termen scurt. Dacă nu va fi controlată, va lăsa și o moștenire dăunătoare pe termen lung și va crește povara bolii și costul social și economic asociat”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×